fredag 24 december 2010

Dan före dan

God jul

Det är natten före julafton och jag sitter som vanligt vaken långt efter att resten av familjen somnat.

 

Jag älskar att sitta vaken och njuta av lugnet före stormen, det är nu jag känner julfriden och den riktiga julstämningen. Granen och julstjärnorna sprider ett milt ljus och jag tar mig en skinkmacka och ett glas julmust.

Ute är det kallt och magiskt, snön glimmar i månskenet och träden är vita av snö och frost. I skogskanten är det något som rör sig, kanske är det en liten tomte eller kanske räven som jagar. Jag känner mig lycklig över min stora kärleksfulla familj, över att jag har ett varmt hus att bo i och mat för dagen. Att jag får se barn och barnbarn förväntansfullt öppna julklappar som ges med omtanke. Livet är just nu så bra det kan bli.

 

God Jul

tisdag 21 december 2010

Dan före dan före dan…

…före dopparedan….eller nåt ditåt.

IMG_1045

Har ni köpt alla julklappar, bakat alla kakor och städat alla skåp?

 

Själv har jag ju liksom lagt julhetsen på hyllan eftersom mina kloka barn en gång sa till mig att jag blev så otrevlig före jul. Jag försökte ju hinna vara den perfekta bullmamman, pysselmamman och dessutom jobba heltid. Nu för tiden är jag hemma på heltid men hetsar ändå inte upp mig före jul, det bakas lite bullar och mjukt tunnbröd och rullas lite köttbullar. Det städas som till en vanlig helg förutom att julgardinerna kommer upp men i övrigt får julen komma i lugn och ro. Det blir mycket roligare så.

 

Jag har i alla fall varit till Lycksele och handlat julmaten. Vad hände då? Jo, jag tog sambons jobbarbil eftersom jag inte riktigt litar på saaben eftersom den behagade haverera sist vi gjorde en längre utflykt. Hans bil brukar funka i alla väder och den gjorde den väl nu också till största delen men….vindrutetorkarna lade av. Jag trodde att det var säkringen men  efter att ha flörtat med en servicekille och fått hjälp med att kolla så insåg jag att det var något större fel. Och naturligtvis började det snöa som attan, stora blöta snöflingor föll på min framruta och gjorde sikten betänkligt dålig. Jag så omgivningen som skuggor och det är inte riktigt roligt att köra i stadstrafik så där lite på känn. Särskilt inte när Västerbottens alla bildrullar har letat sig ut.

 

Synd att alla andra är trafik-idioter utom jag :D

 

Men hur som helst blev dagen mycket trevlig med fika och trevlig samvaro med min älsklingsmoster och sedan lika trevlig samvaro och middag med min kära dotter. Trött och nöjd och åtskilliga slantar fattigare åkte jag hem i decembermörkret och kände hur julglädjen slog ut i bröstet som en julros.

fredag 3 december 2010

Vinter

Om ingen annan har upptäckt det än så är det vinter:) Här är det mest kyla, i dag är det –18 grader men det känns inte så kallt när man kommer ut.

Bryggstun

Så här frostat är vår bagarstuga just nu, det ser nästan ut som ett pepparkakshus pudrat med florsocker. Egentligen borde man gå ut och fota alla frostiga buskar som är så fina nu men jag tycker att det blir för kallt att pulsa omkring i snön. Får se om jag lyckas i helgen kanske, vi ska åka bort och när man inte har tvånget att göra något i mat- eller städväg kanske lusten att gå ut blir större.

 

Hur går det med julstressen då?

Själv stressar jag inte, jag stress-strejkar helt enkelt. Sista gången jag julstressade riktigt var för 23 år sedan. Då hade vi nyss flyttat, jag hade en bebis på ett par månader och jag försökte hinna med bakning, pyssel städning och julklappsinköp mellan varven jag ammade och bytte blöjor.

 

Jag kan säga att det var inget lyckat upplägg, jag blev till slut så otrevlig av stressen att mina pojkar sa att dom inte ville ha nån jul om jag skulle vara arg hela tiden. Då fick jag mig en tankeställare och insåg att jag i stället för att skapa julstämning gick omkring och var på dåligt humör hela tiden. Sedan dess har jag bara gjort det allra nödvändigaste till jul, bakat lite, städat ännu mindre och pysslat bara när jag har haft lust. Och kan ni tänka er, det blir jul  ändå. Riktigt trevlig jul med god stämning och glada skratt.

 

Så tagga ner, sätt dig med barnen en stund eller ta lite egentid med gott fika och ett julmagasin. Sedan går allt så mycket lättare.

onsdag 1 december 2010

Skrivkramp

är ett tillstånd jag brukar hamna i med jämna mellanrum. Jag har massor att skriva om men när jag väl sätter mig för att skriva så händer ingenting. Huvudet är tomt och jag har helt plötsligt massor av andra saker som måste göras, omedelbart.

 

Jag fattar egentligen inte vad det handlar om för här finns ju inga prestationskrav när jag skriver men ändå vill det sig inte. Dessutom är det såååå besvärligt att lägga in bilder i inläggen vilket gör att jag skjuter på inlägget en stund till. Och förresten så kommer jag ju på att jag inte har några bra bilder så då skjuter vi en stund till på inlägget och…vips…så har det gått flera månader.

 

2010 139

En härlig sommarbild kan jag i alla fall bjuda på så här i advent:) Så här fint bodde vi veckan före midsommar när vi åkte till Skellefteå för att se på friluftsteater på Nordanå. Det var en härlig upplevelse som vi gärna gör till tradition. Jag och yngste sonen samt mitt barnbarn och hennes mormor samsades fint i ett litet rum på Stiftsgården som är ett vandrarhem men mest kändes som ett hotell. Ingen likhet alls med vandrarhemmen i min ungdom, inte för att jag är så gammal, o nej då! Jag har bara fyllt 25++ :)

 

Nu är det ju inte sommar utan vinter och då borde man ju ha en vinterbild

2010 004

Vår lekstuga inbäddad i snö brukar vara favvomotivet av någon anledning. Den ser så idyllisk ut trots att den är så förfallen att den ska rivas till våren.

 

Jag  har i alla fall en sak att skriva om som gjort mig både orolig och rädd. Mitt knä har bråka med mig hela hösten, till slut fick jag så ont att  jag knappt kunde stödja på det och gå i trappor blev en pina. Det är ju inte så praktiskt i ett tvåvåningshus med källare, en hel del springande i trappor blir det ju.

 

Till slut fick jag komma till doktorn som genast skickade mig på röntgen som naturligtvis inte visade något. Hon lovade mig en remiss till kirurgen och jag ställde in mig på att få ha ont över hela julen. Men….det gick ovanligt snabbt så i måndags var det dags, jag blev grundligt undersökt och utfrågad och jag bävade. Jag var livrädd för att domen skulle bli artros och att det enda som skulle rädda mig var en stor knäoperation.

 

Men diagnosen blev kraftig inflammation i sen- och muskelfästen på insidan knät och kanske även en meniskskada eller skada på brosket under knäskålen. För att ställa en säker diagnos ska jag på magnetröntgen så snart som möjligt men tidigast i januari. Den snälla läkaren skrev ut tabletter mot inflammationen men även något som jag smörja på utvärtes mot inflammationen.

 

Dessutom så fick jag prova ut ett ordentligt knästöd som både stödjer och ger värme, det ska jag använda för att avlasta. Och….simsalabim….jag känner redan stor skillnad, med medicin på in- och utvärtes plus stödet kan jag gå ordentligt för första gången sedan i somras. Det var då jag trampade ner i en grop i gräsmattan och stod på näbben i gräsmattan, knäet fick ta största smällen eftersom jag hade händerna fulla.

 

Det är fortfarande lite svårt att gå i trapporna eftersom det är något som knäpper och gör ont under knäskålen men jag är sååå lättad ändå. Det blir nog en bra jul i år också och helt plötsligt har jag dessutom skrivit ett lååångt inlägg.

 

Så det kan bli:)