lördag 12 november 2011

Paltkoma

 

Från Wikipedia

Paltkoma är ett norrländsk dialektalt uttryck som blev riksbekant genom tv-programmet  Värsta språket. Ordet beskriver den dåsighet som drabbar den proppmätte efter en stadig måltid, eller som Norrländsk uppslagsbok  definierar det:

"det fullständigt utslocknade tillstånd av total kroppslig utmattning som inträder kort efter inmundigandet av ett stort antal (pite)paltar.”

Paltkoma det är vad vi, jag och min kära moster, råkade ut för i dag när vi varit till en närliggande by och ätit palt, pratat med bekanta och handlat hantverk. När vi kom hem slängde vi oss i tur och ordning omkull på kökssoffan en stund, helt lealösa.

När vi vaknat till ur koman färgade jag håret på min alltför gråhåriga moster så hon blev minst tio år yngre och pigg som en mört. Nu när hon åkt hem och lugnet lägrat sig så funderar jag starkt på att ta en filt och krypa upp i soffhörnet för att lördagsmysa.

Just så mycket bättre kan inte en lördag bli i mörkaste november. Helt utan snö ännu, tack och lov.

4 kommentarer:

Tant Theas Lilla Torp sa...

Hallåj där! :o)

Vilken mysig dag ni haft! Låter som min stil med lite vila på kökssoffan :o)

I paltkoma har man ju varit en och annan gång i sitt liv :o) Fast vi säger "Paltswiimen". Så heter det på pitemål. Paltkoma är nog egentligen en slags översättning till svenska :o)

"Swiim" betyder svimma. Paltsvimma låter ju konstigt, så därför har det väl blivit paltkoma. Hahahaha! Där kom jag med lite ytterligare kuriosa till paltkoman :o)

Jag velade i nästan ett år innan jag bestämde mej för att sluta blogga. Så jag förstår dej verkligen. Ja, du ser ju hur bra det gick! ;o)

Nu är jag ju i farten igen! Men bara fram till jul. Sen tar jag nog ett steg tillbaka igen.

Gör dina inlägg när du själv känner för det. Du behöver inte alls lägga ner för att det ibland blir långt mellan inläggen. Det är alltid lika kul att läsa NÄR dom väl kommer.

Jag har just sett "Så mycket bättre" på TV. Blev så himla glatt överraskad. Kände inte till så mycket om kvällens artist. Nästan så jag tycker det var det bästa programmet hittills.

Ha det gott nu och skön söndag i morgon!

Kramen

Monika

Tant Theas Lilla Torp sa...

Hej hej! :o)

Låter som ni också haft en mysig Far Dag där hos er.

Kram och fin vecka!

Monika

Tant Theas Lilla Torp sa...

Hallåj! Jo tack! Min onsdag blev bara fin!

Hälsat på min svärmor. Hon blir lika glad varje gång man kommer. Så då får jag känna att jag gör lite nytta jag också *ler* Alla behöver vi ju behövas då och då.

På kvällen var jag på en handarbetsträff här i byn och lärde mej hur man slingerstickar.

Intressant och jättefint, men förmodligen inget för mej. Man orka hålla upp armarna i luften ganska mycket. Omöjligt för mej kan jag säga. Jag fixar knappt att byta gardiner och det tar ju inte särskilt lång tid.

Ler igenkännande över din kommentar om att möblera om. Jag kör det där "räjset" i vårt vardagsrum en par ggr/år. Jag vill så gärna förändra där. Röran brukar vara total. Böcker, cd-skivor, filmer. Möbler kuddar och pynt i ett enda stort kaos! Men det slutar alltid med att allt ställs tillbaka på samma plats. Nog är man allt lite galen! ;o)

Galet långa kommentarer skriver jag också! ;o)

Ha en toppendag min vän!

Kram
Monika

Tant Theas Lilla Torp sa...

Hej Karina!

Ett ark kommer med posten! Du får det av mej. Jag har köpt arken i en inredningsbutik på centralorten. Tror jag har kvar din adress. Om inte så hör jag av mej.

Vad spännande det låter med en julgran av en bok. Hoppas du visar sen även om den inte blir färdig, kan du ju visa det påbörjade arbetet.

Trevlig kväll!